top of page

Splitsen... een vak apart

Van spelend splitsproblemen oplossen tot het memoriseren van splitsingen.


STOP!

Als eerste voorwaarde is het belangrijk dat het tellen vlot verloopt. Kan het kind goed aanwijzend en resultatief tellen? Kan het kind hoeveelheden herkennen op het zicht?

Wanneer een kind moeite heeft met splitsingen is het belangrijk dat je deze stap even evalueert en indien nodig van hieruit vertrekt.


GO!

Op verschillende manieren gaan we met splitsingen aan de slag in Onsplek.

We vertrekken vanuit concrete materialen, combineren gerichte opdrachten met materialen tot we uiteindelijk splitsingen kunnen zonder hulpmiddelen.

Naast de gekende blokjes en staafjes, hebben we in Onsplek enkele leuke materialen om het splitsen concreet te maken.


*De splitsmachine


De kinderen bepalen op voorhand hoeveel knikkers ze gaan splitsen en hangen die hoeveelheid in een cijfer-/getalbeeld bovenaan de splitsmachine. Ze nemen het aantal knikkers en doen deze bovenaan in de spitsmachine. Daarna kunnen ze de cijfer-/getalbeelden van de 2 sporen ophangen. Zou het altijd hetzelfde zijn als je dezelfde knikkers opnieuw in de splitsmachine doet? Nee, hoor! Sommigen maakten een vergelijkende studie op een whiteboardje ;-).






*De rekenweegschaal


Deze leuke monsterweegschaal werkt met cijferbeelden 1 t.e.m 10. Aan de hand van deze weegschaal kunnen ze letterlijk afwegen wat je moet toevoegen bij bv. 4 als je 6 wil maken. De kinderen vinden dit geweldig materiaal zowel om gericht op zoek te gaan, als controlemiddel voor hun splitsingen, maar ook voor de kleuters die graag wat experimenteren met hoeveelheden. De begrippen meer/minder/zwaar/licht/... komen automatisch aan bod!



* Tientje telhuisje met hulpmiddelen


De kinderen nemen zelfstandig het juiste aantal bv. eikeltjes. Zo kunnen ze de materialen gebruiken om de splitsingen op te lossen.

Ze zijn voorzien van een zelfcontrole systeem. Als je het luikje opent zie je de oplossing staan. Hoe je deze maakt, kan je terugvinden bij de materialen. Je kan ze eventueel ook downloaden bij rekenen via deze link.







Als dit allemaal vlot loopt, worden de splitsingen in verschillende vormen aangeboden. Zodat ze op verschillende manieren de splitsingen memoriseren.




Hoe gaan jullie met splitsingen aan de slag? En wat als het moeilijk blijft gaan?

130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page