top of page

De Tijger Zwaluwstaartvlinder - omgaan met faalangst

Omdat veel kinderen in Onsplek - ook de sterkte kleuters - vaak bang zijn om fouten te maken, besloot ik hier een thema aan te wijden.

We vertrokken vanuit het boek "Het meisje dat nooit fouten maakte" van Mark Pett en Gary Rubinstein.


Isabella is een meisje dat nog nooit een fout heeft gemaakt. Nadat Isabella bijna haar eerste fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de talentenshow echt een fout zal maken. En dat gebeurt.... Al wordt net dat het mooiste moment, want sindsdien durft ze proberen, vallen en opstaan. Ze geniet en lacht. En is gewoon ... Isabella!


We zochten uit wat een "FOUTJE" kan zijn. Wie er al eens een foutje maakte... IEDEREEN??? Ook de juf, ja!

Wat deed je toen? Hoe zou je het nog kunnen aanpakken? Wat doe je als iemand anders een foutje maakt?


Om het leren uit fouten en het geven van nieuwe kansen heel concreet te benaderen gingen we aan de slag met het tekenen van de "Tijger zwaluwstaartvlinder". Geïnspireerd door het filmpje "Austins Butterfly".

Elke namiddag in Onsplek kregen de kinderen ongeveer 10 tot 15 minuten tijd om een vlinder te tekenen.

Dit deden we opbouwend met criteria. De kinderen kregen allemaal een voorbeeld van de vlinder en ze mochten steeds kiezen of ze verder wilden werken aan hun vlinder of opnieuw wilden beginnen.

DAG 1: Teken een vlinder (de meeste kinderen tekenden standaard een vlinder hoe ze het gewoon waren hem te tekenen).

DAG 2: Kijk goed naar de kleuren van de Tijger Zwaluwstaartvlinder.

DAG 3: Kijk goed naar de vorm: bovenkant vlinder

DAG 4: Kijk goed naar de vorm: onderkant vlinder

DAG 5 en 6: Laatste details. Maak je vlinder af indien je nog iets wil veranderen.


In reflectiemomenten konden de kinderen per 2 elkaars vlinder bespreken. We legden nadruk op de durf van de kinderen om opnieuw te proberen én op het proces dat ze van elkaar konden zien.


Prachtig om zien hoe de kinderen elkaar steunen, benoemen wat ze knap vinden en opbouwende tips geven. Hoe ze uitzochten hoe ze de juiste tint geel konden bekomen,

Enkele kinderen maakten écht een heel proces door in de durf om deze taak aan te vatten en zichzelf nieuwe kansen te gunnen!


Ook in de andere activiteiten van het hoekenwerk zette ik in op deze waarden, zodat de kinderen ermee vertrouwd geraakten en dit zelf ook begonnen toe te passen.







44 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page