top of page

Aandacht voor motoriek op verschillende niveaus

Bijgewerkt op: 15 sep. 2021

Ik ben een grote "Bodymap-believer" en dat maakt dat ik in dit project steeds oog blijf hebben voor een gevarieerd motorisch aanbod.


Benieuwd hoe ik dit doe? Lees dan gerust verder en ontdek een greep uit de mogelijkheden:


  • Bij het binnenkomen starten de kinderen automatisch met een parcours. Zo zijn ze na de middagspeeltijd nog even gericht grootmotorisch in beweging en dat maakt dat ze veel rustiger in de kring gaan zitten... win - win! Het parcours is met een kleurcode van elektriciteitstape op de grond gekleefd: *de rode lijn: voetje voor voetje (goed in evenwicht blijven hoor!) *2 groene lijnen: ertussen kruipen (niet te snel, wel gecontroleerd, graag!) *de blauwe lijn: we stappen kruiselings over de lijn (zo oefenen we ook het overkruisen van onze middellijn) *gele horizontale strepen: we springen naar de volgende streep (vergeet je voeten niet goed samen te houden!) *wit kruis: we staan op 1 been en tellen tot 10 (we wisselen van been bij het volgende kruisje!) De kinderen vinden dit zo leuk om te doen dat ze dit ook tussendoor uit zichzelf herhalen. Inzetten op grote motoriek om de fijne motoriek te bevorderen!


  • In de kring heb ik een wachtdoos met fijnmotorische materialen: *knikker - doolhof - zakjes: gemaakt uit verschillende stofjes voor verschil in gevoel en kracht in de vingers (vilt, stof, leer,...) *houten materialen met gaatjes en touw (weven maar) *doosjes waar je de miniballetjes in het gaatje moet krijgen (hoogste concentratie) *muntjes in de gleuf steken *gevulde ballonnen: met plasticine of 2 verschillende materialen bv. watten en een knikker, zand en een plastiek letter, bloem en een parel,... *...

  • In het eerste leerjaar moet er op onze school al heel veel geschreven worden in werkboeken. Daarom probeer ik in Onsplek voldoende concreet materiaal te voorzien én maak ik herhalingsmaterialen gelamineerd om met wasknijpers op te lossen. Met deze knijpkaarten zijn ze op een andere manier fijnmotorisch aan de slag.

  • In de kleuterschool gaan we in alle klassen wekelijks aan de slag met "Schrijfdans" en dit breiden we sinds kort uit met "Krullenbol". In het eerste leerjaar valt dit meestal weg, waar kinderen hier wel nog nood aan blijven hebben. Daarom probeer ik in Onsplek hier toch nog aandacht aan te schenken. Om het in een Onsplek-jasje te steken, starten we lijnvormingen op in duo om zo op te bouwen naar een mandala waar iedereen mee aan samenwerkt. Concreet: We gooien met de dobbelsteen om te weten welke lijnvorming we zullen tekenen. Het eerste kind start bij de groene startstip, bij de oranje wachtstip neemt de volgende het krijtje over en gaat verder. Zo nemen de kinderen van elkaar over tot aan de rode stopstip! Zo werken we van binnen naar buiten tot een mooie mandala!

  • Tijdens het hoekenwerk zijn er steeds fijnmotorische dozen ter beschikking. Deze dozen maakte ik zelf of bij Lief Graré van Beidehandjes (klik hier voor meer informatie) Zeker de moeite als je een leuke creatieve (halve)dag wil plannen die de kinderen jarenlang plezier blijft opleveren! Ze zijn gericht op de motorische ontwikkeling in combinatie met andere doelen: *fijne motoriek *lateralisatie *middellijn overkruisen *proprioceptie *zintuiglijke ontwikkeling *concentratie *ruimtelijk inzicht *tellen *letterherkenning *je kan er werkelijke alle kanten mee uit!

  • Op het einde van de dag doen we steeds een rustmomentje. De lievelingsactiviteit van de kinderen is dan massage! We zeggen "hallo" door onze handen op de schouders van een maatje te leggen. Met de prenten van de Kriebelkoffer van Bodymap weten we zonder iets te zeggen wat we moeten doen bij de andere. Als het te hard is, steek je je hand op en zo wordt het een rustige activiteit waar kinderen zichzelf en anderen leren aanvoelen en waar verbinding ook een doel is. Ze moeten als masseur goed hun kracht kunnen doseren. We maken cirkels, liggende achten, tekenen een hart (of in deze periode een kerstboom) en zonder het te weten is dit een doelgerichte motorische activiteit!

Nog leuke ideeën? Laat het gerust weten!

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page